Het Fonds voor de Instandhouding van de Roofvogels (F.I.R.) speelt een cruciale rol in het behoud en de bescherming van roofvogels in Vlaanderen. De werkgroep werd in 1979 opgericht met het doel een einde te maken aan de vervolging van deze vogels en hun ecologische waarde beter onder de aandacht te brengen. Door middel van onderzoek, bewustwordingscampagnes en wetgevingsinitiatieven werkt het F.I.R. aan het verbeteren van de bescherming van roofvogels, die in veel gevallen zwaar onder druk staan door menselijke activiteiten en onwetendheid.
Roofvogels hebben inderdaad een slechte reputatie vanwege de negatieve connotatie van het woord "roven". Echter, zoals het F.I.R. duidelijk maakt, is predatie (het eten van andere dieren) een natuurlijke en noodzakelijke activiteit voor deze dieren. Roofvogels vervullen een belangrijke rol in het ecosysteem, vooral op het gebied van populatiebeheer van andere diersoorten. Dit stelt hen in staat om een selectieve rol te spelen, wat bijdraagt aan het evenwicht in de natuur.
De grootste bedreigingen voor roofvogels zijn onder andere illegale vervolging, habitatvernietiging, botsingen met voertuigen en hoogspanningskabels, en de impact van windmolenparken. Daarnaast zorgen ook negatieve percepties van boeren en jagers ervoor dat roofvogels vaak worden gedood, hoewel dit vaak onterecht gebeurt. Het is vooral de jacht op dieren zoals konijnen, fazanten en duiven die voor conflicten zorgt. Bovendien verdwijnen sommige roofvogelsoorten, zoals de grauwe, blauwe en bruine kiekendief, door het verlies van geschikte leefgebieden.
Het F.I.R. richt zich niet alleen op het beschermen van de bestaande populaties, maar werkt ook aan de uitbreiding van het aantal broedvogelsoorten. Het streven om de visarend en zeearend als nieuwe broedvogels in Vlaanderen te verwelkomen, is daar een goed voorbeeld van.
De hoofddoelstelling van het F.I.R. is dan ook om het besef te vergroten dat roofvogels recht hebben op hun eigen plaats in de natuur. Dit omvat zowel juridische bescherming als het bevorderen van een breder maatschappelijk begrip over het belang van deze vogels voor de biodiversiteit.